Vil du høre mere om vores alarmer?

Ring til os på 70 33 03 33

Bliv klogere på indbrud

Indbrud

Bliv klogere på indbrud

Det bedste udgangspunkt for at kunne forhindre indbrud er at vide præcist, hvem og hvad man sikrer sig imod. Her gør Falck Alarm dig klogere på indbrud og dem, der begår dem.

Indbrud

Danmark er det land i Europa, der er hårdest ramt af indbrud

Antal indbrud i private hjem pr. 100.000 indbyggere:

Indbrud pr. indbygger i Europa

Kilde: Seneste tilgængelige tal fra Eurostat

Man taler ofte om, at vi er hårdt plaget af indbrud i Danmark, og medierne præsenterer os regelmæssigt for lokale bølger af indbrud rundt omkring i landet. Men hvor galt står det egentlig til? Har vi ikke bare en tendens til at tale problemet større, end det egentlig er?

De internationale indbrudsstatistikker giver os et tydeligt svar: Indbrud er et seriøst problem i Danmark. Faktisk har vi så mange indbrud, at vi er det land i Europa med allerflest indbrud i private hjem pr. indbygger.

Falck Alarms kunder har 73 % lavere risiko for indbrud

Vores undersøgelser viser, at kunder hos Falck Alarm har 73 % lavere indbrudsrisiko. Overvejer du en privatalarm til sikring af hjemmet?

Tag alarmtesten nedenfor - så ringer vi og fortæller dig mere. Du kan også ringe til os 70 33 03 33.

Uanset hvad er det helt uforpligtende og tager kun et øjeblik.

Anmeldte indbrud i Danmark

Kilde: Danmarks Statistik

Bedre sikring sænker antallet af indbrud

Der er ingen tvivl om, at indbrud er et stort problem i Danmark. Men ser man på indbrudsstatistikken for Danmark isoleret, går det heldigvis den rette vej.

Efter en kæmpe stigning i antallet af indbrud især i årene 2005-2009 har vi den sidste årrække oplevet et stabilt fald, så vi nu er tilbage på samme niveau som for 20 år siden.

Nedgangen skyldes især, at vi bliver bedre og bedre til at sikre vores hjem.

Når vi sammenligner os med vores skandinaviske naboer, finder man en tydelig sammenhæng mellem indbrudsniveauet og graden af indbrudssikring. I Norge og Sverige er det for husejere en ligeså stor selvfølge at investere i indbrudssikring og alarmer, som det er at have en indboforsikring. Vi er ikke helt på det niveau endnu, men danskerne er dog i løbet af de senere år begyndt at fokusere mere på at sikre hjemmet. Det gør Danmark mindre og mindre attraktivt for indbrudstyve, og derved falder antallet af indbrud.

Klik på knappen herunder for at tage vores alarmtest, hvor du kan finde den bedste alarm til dig og få et tilbud.

Læs vores gode råd til indbruds- og tyverisikring.

Indbrud i kommunerne

Disse kommuner har flest indbrud

Alene i 2019 blev der begået 24.553 indbrud i danske hjem. Det svarer til gennemsnitligt 2,9 indbrud i timen - døgnet rundt, året rundt.

Vi har kastet et nærmere blik på indbrudstallene fra Danmarks Statistik: På landsplan begås der i gennemsnit 42 indbrud pr. 10.000 indbyggere. Men der er stor forskel på, hvor udsatte de forskellige kommuner er. Nogle ligger langt under landsgennemsnittet, mens andre desværre ligger højt over.

Ikke overraskende bliver der begået flest indbrud i de store byer, og de 10 kommuner med det højeste antal indbrud står for knap 1/3 af det samlede indbrudstal for hele landet. Men sammenholder man indbrudstallet med indbyggertallet, viser der sig en helt anden top 10.

Se tallene herunder:

Top 10 - Samlet antal indbrud

1. København

1.607 indbrud

2. Aarhus

1.453 indbrud

3. Odense

940 indbrud

4. Gentofte

663 indbrud

5. Aalborg

610 indbrud

6. Gladsaxe

577 indbrud

7. Vejle

553 indbrud

8. Esbjerg

475 indbrud

9. Kolding

470 indbrud

10. Helsingør

453 indbrud

Hele landet:

24.553 indbrud

Top 10 - Antal indbrud pr. 10.000 indbyggere

1. Hørsholm

105 indbrud

2. Rudersdal

103 indbrud

3. Dragør

103 indbrud

4. Gentofte

88 indbrud

5. Gladsaxe

83 indbrud

6. Lolland

78 indbrud

7. Allerød

77 indbrud

8. Helsingør

72 indbrud

9. Lyngby-Taarbæk

72 indbrud

10. Herlev

71 indbrud

Landsgennemsnit:

42 indbrud

Hvordan står det til i din kommune?

Er din kommune hårdt ramt? Vi har samlet tallene for dig her på siden, så du nemt og hurtigt kan se, hvordan det står til netop der, hvor du bor, og sammenligne det med landsgennemsnittet.

Du kan se det samlede antal indbrud i din kommune samt antallet af indbrud pr. 10.000 indbyggere i 2019. Derudover kan du finde antallet af sigtede. Antallet af sigtede (2018-tal) giver en god indikation af, hvor stor en del af indbruddene, der er blevet opklaret.

Antal indbrud:

Antal indbrud pr. 10.000 indbyggere:

Antal sigtelser:

Hele landet

Samlet antal indbrud:

24553

Gennemsnitligt antal indbrud pr. 10.000 indbyggere:

42

Samlet antal sigtelser:

1980

Overvejer du privatalarm til sikring af hjemmet?

Vi rådgiver dig gerne helt uforpligtende. Tag alarmtesten herunder, så ringer vi dig op. Du kan også ringe til os på 70 33 03 33.

Stop indbrud

Hvem er den typiske indbrudstyv?

Faktisk er det misvisende at tale om den "typiske indbrudstyv", for størstedelen af indbrudstyvene slipper afsted med deres indbrud og udenom politiet. Kun 3,5 % af alle indbrud ender med en sigtelse, og portrættet af den typiske indbrudstyv kan derfor kun tegnes ud fra denne lille gruppe.

TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd har undersøgt fællestrækkene for indbrudstyve, der er sigtet i perioden 2007-2016:

  • Mand: En indbrudstyv er typisk en mand. Kun 4 % af de sigtede indbrudstyve er kvinder.
  • Ung: En indbrudstyv er typisk mellem 16 og 35 år. 52 % er 16-25 år og 26 % er 26-35 år.
  • Dansk: 80 % af alle sigtede af dansk oprindelse.
  • Vaneforbryder: Næsten halvdelen er sigtet for i gennemsnit 7 indbrud.
  • Lokal: Bor oftest mindre end halvanden kilometer fra gerningsstedet.

En anden undersøgelse også udført af TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd afslører desuden følgende kendetegn:

  • Motivationsfaktor: 8 ud af 20 indbrudstyve angiver penge som eneste årsag til indbruddet.
  • Bange for alarmer: En stor del afholder sig helt fra at bryde ind i hjem med alarmer.

Kilder: TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råds rapporter: ”Hvad virker? Viden om indbrud og indbrudsforebyggelse i private hjem i Danmark”, marts 2017 og “20 Tyve - En undersøgelse af indbrudstyves motiver og adfærd”, Oktober 2014

Sådan kan du forebygge indbrud:

Et indbrud kommer sjældent alene

Risikoen stiger, hvis naboen får indbrud

Det faktum, at indbrudstyve ofte bor i nærheden af deres gerningssteder og typisk begår flere indbrud, gør, at indbrud i et nabolag oftest foregår som en bølge, hvor flere husstande i området rammes inden for en kort periode af den samme indbrudstyv.

Når man kigger på opbygningen af de danske villakvarterer med en indbrudstyvs øjne, er det i virkeligheden slet ikke så mærkeligt. I lokalområdet kender tyven smutvejene, gemmestederne og ikke mindst de daglige rytmer og færden. Med den viden kan hans arbejde planlægges meget bedre og bliver på den måde langt mindre risikabelt.

Desuden er det en fordel for tyvene, at vi i Danmark har tendens til at bosætte os meget tæt op ad hinanden - f.eks. i villakvarterer. Det gør det meget nemmere at afsøge flere hjem ad gangen. Og finder han først et område, der generelt bærer præg af en lavere grad af indbrudssikring, kan man være ret sikker på selv at være i farezonen, hvis naboen har haft indbrud for nylig. 

Indbrudstyven vender ofte tilbage

Indbrudstyve er grundige i deres arbejde. Men ofte også meget tidspressede. Det betyder, at de ikke altid når det, de gerne vil, og nogle gange må en tyv forlade en bolig uden at have fået alle de ønskede tyvekoster med sig. Afhængigt af situationen kan det derfor være ret interessant for tyven at vende tilbage efter det, han måtte efterlade i første omgang. Efter det første besøg kender han nu også husets indretning indefra og ved præcist, hvor han skal finde værdierne, så andet indbrud er som regel nemmere at begå end det første.

Oveni det er der stor sandsynlighed for, at det, han stjal ved det første indbrud, hurtigt bliver erstattet af nye og bedre produkter, og det er ikke sikkert, at man har nået at få bedre styr på indbrudssikringen. Det giver en kæmpe risiko for, at tyven beslutter sig for at vende tilbage. Faktisk viser de tidligere nævnte rapporter fra TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd faktisk, at risikoen for at få indbrud anden gang er 5 gange større end risikoen for det første indbrud.

Hvert 5. indbrud sker, mens der er nogen hjemme

Forsikring & Pension udførte i 2012 en undersøgelse blandt en lang række indbrudsofre, hvor de bl.a. fandt frem til, at der i 1 ud af 5 tilfælde er nogen hjemme, når tyven begår indbrud. Det sker primært i aftentimerne.

Det er vigtigt at understrege, at i indbrudstyve sjældent bryder ind med et voldeligt forsæt, og det er i de færreste tilfælde, at det udmønter sig i et decideret hjemmerøveri. Under alle omstændigheder er det en grænseoverskridende oplevelse for både børn og voksne at blive konfronteret med en uønsket person i hjemmet.

25 % af alle indbrud bliver begået en fredag eller lørdag

Ifølge en rapport fra TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd begås en fjerdedel af alle indbrud en fredag eller en lørdag. Dertil kommer yderligere 13 %, som sandsynligvis også bliver begået på fredage og lørdage. Det kan dog ikke siges med sikkerhed, da disse indbrud først er blevet opdaget et stykke tid efter gerningstidspunktet.

Men der er altså en tendens til, at tyvene har travlt, når vi andre holder fri.

Ønsker du rådgivning om indbrudssikring?

Vi rådgiver dig gerne om indbrudssikring - helt uforpligtende. Tag alarmtesten nedenfor, så ringer vi til dig.

Du kan også ringe til os på 70 33 03 33.

Det siger kunderne om Falck Alarm by Verisure A/S:

Kontakt Falck Alarm

Falck Alarm by Verisure A/S
Hovedvejen 2
2600 Glostrup
CVR-nr.: 38049380
Salg: 70 33 03 33
Kundeservice: 70 33 11 11

Falck Alarm

Følg Falck Alarm

Falck Facebook